menu
photo of article
Udostępnij Tweetnij

Autor: Katarzyna Krupka | 14 września 2018

Co to są wyciągi roślinne?

Wyciągi to inaczej ekstrakty. Mogą powstawać z ziół, owoców, warzyw, drożdży czy roślin. Te ostatnie mają szczególnie wiele zastosowań i są cenione za swoje właściwości na całym świecie. Nic dziwnego, bo wyciągi roślinne mają nam mnóstwo do zaoferowania.

Skąd pochodzi nazwa?
Nazwa "ekstrakt" pochodzi z języka łacińskiego, od słowa "extractum", które w dosłownym tłumaczeniu oznacza "to, co zostało wyciągnięte". Nazwa używana zamiennie to wyciąg. Czym jest? To rodzaj związków chemicznym powstających w procesie ekstrakcji. Czasami jest to jedna substancja, innym razem mieszanina kilku. Ekstrakty w niektórych przypadkach są również wykorzystywane jako gotowe produkty nadające się do natychmiastowego użycia lub przechodzą kolejne procesy chemiczne, aby w ich konsekwencji można było uzyskać jak najczystszą formę.

Jak powstają wyciągi roślinne?
Wyciągi roślinne uzyskuje się z całej rośliny lub z jej poszczególnych części, w zależności od tego, gdzie znajdują się najcenniejsze substancje aktywne w danym gatunku. Może to być korzeń, kora, kwiatostan, liście, a także łodyga. Substancje czynne są ekstrahowane. Najczęściej do tego celu wykorzystuje się alkohol lub wodę. Wyciągi alkoholowe możemy podzielić na trzy rodzaje: nalewki (tincturae), wyciągi zagęszczone (extracta) oraz stabilizowane alkoholatury (intracta). Wyciągi wodne z kolei to: napary (infusa), odwary (decota) oraz maceraty (macerationes). W procesie ekstrakcji jako rozpuszczalnik wykorzystuje się również oleje roślinne.

Produktem końcowym procesu ekstrakcji jest właśnie wyciąg. Ten z kolei w zależności od stopnia zagęszczenia można podzielić na trzy grupy: płynne, gęste oraz suche. Przy wytwarzaniu ekstraktów niezwykle ważne jest staranne przestrzeganie receptury, zasad przeprowadzania ekstrakcji, jak również ilość użytych substancji aktywnych. Biorąc to pod uwagę, można uzyskać wyciąg skoncentrowany, w którym konkretny składnik z ekstrahowanej rośliny występuje w znacznie wyższym stężeniu niż w swojej naturalnej postaci oraz taki, w którym substancje aktywne występują w stężeniu podobnym do tego, które możemy spotkać naturalnie.

Dlaczego wyciągi roślinne są cenne?
Ekstrakty roślinne mają mnóstwo cennych właściwości, a wszystko dzięki składnikom, które zawierają. Znajdziemy w nich polifenole, flawonoidy, witaminy, saponiny, olejki eteryczne, garbniki, a także śluzy i inne substancje odżywcze. Wyciągi roślinne znalazły zastosowanie nie tylko w przemyśle kosmetycznym czy spożywczym, ale cenią je również osoby zwracające się ku medycynie naturalnej. Do najbardziej popularnych roślin, z których powstają wyciągi, zaliczyć można: aloes, miłorząb japoński, oczar wirginijski, żeń-szeń, lawendę oraz kasztanowiec.


Źródła:
https://www.vichy.pl/blog/czym-jest-ekstrakt/vmag64671.aspx
https://www.zdrowonaturalnie.pl/2014/06/wyciagi-roslinne-i-ich-otrzymywanie.html
http://www.farmakognozjaonline.pl/index.php?podstrona=extracta

Udostępnij Tweetnij
Wyłącz Adblocka, aby w pełni cieszyć się zawartością tej strony.