menu
photo of article
Udostępnij Tweetnij

Autor: Katarzyna Krupka | 9 października 2018

Nagietek - ukojenie dla podrażnionej skóry

Gdy jest promienna i gładka, to nasza najlepsza wizytówka. Gdy jednak na jej powierzchni pojawiają się wypryski, podrażnienia i przebarwienia, to najchętniej schowalibyśmy się pod kocem i nie wychodzili z domu. Zdrowie skóry można wspierać na wiele sposobów. Coraz więcej osób w tym celu sięga po cenne dary natury. Tu pomocny może okazać się nagietek. Piękny kwiat ozdobny o wielu zastosowaniach.

Z ogródka na talerz
Nagietek to roślina należąca do rodziny astrowatych. Jest jednym z najbardziej popularnych kwiatów ogrodowych. Wszystko dzięki temu, że ma wyjątkowo długi okres kwitnienia – od lipca aż do października. To roślina jednoroczna, bardzo łatwa w uprawie. Osiąga wysokość od 30 do 50 centymetrów. Lubi dobrze nasłonecznione miejsca, ale nie jest wymagająca – rośnie nawet na mało żyznych glebach. Delikatne kwiaty nagietka są lepkie i pokryte charakterystycznymi włoskami. Mają wyjątkowo przyjemny zapach. Co ciekawe, otwierają się nad ranem, a zamykają wieczorem.

Ale nagietek to nie tylko piękna ozdoba przydomowych ogródków. Nie wszyscy wiedzą, że to roślina, którą można wykorzystać na wiele sposobów w kuchni – jako przyprawę lub naturalny barwnik spożywczy nadający potrawom piękny złocisty kolor. Już w starożytności płatki nagietka zastępowały drogi szafran, dziś również można go używać w ten sposób. Do czego dodawać roślinę? Do ryżu, mięsnego gulaszu, jajecznicy, babeczek i sałatek. Nada im wyrazisty, lekko pikantny smak. Liśćmi z kolei można nadziewać pierogi, naleśniki i makarony, gdyż zachowują się podczas obróbki termicznej jak szpinak.

Nagietek niejedno ma imię
Jego łacińska nazwa to Calendula officinalis L. W Polsce najbardziej znana nazwa to nagietek lekarski. Odnosi się ona przede wszystkim do jego właściwości zdrowotnych. Ale nagietek nazywany jest również ''różą szafranową” oraz ''podążającym za słońcem”.

Pierwsze informacje na temat wykorzystywania właściwości zdrowotnych nagietka pochodzą z XII wieku. Wówczas roślina była stosowana na trudno gojące się rany i zmiany skórne. Kwiaty hodowane były przede wszystkim przez mnichów, którzy mieli je w swoich przyklasztornych ogrodach. Znane im były również nalewki i oliwki nagietkowe.

Najcenniejsze składniki wykorzystywane w celach zdrowotnych znajdują się w kwiatach nagietka, ale płatki muszą być w kolorze pomarańczowym. Co w nich znajdziemy? Są tam m.in.: kumaryny, fitosterole, kwasy fenolowe, flawonoidy, saponiny, olejki eteryczne czy karotenoidy.

Skóra będzie ci wdzięczna
Dziś nagietek to składnik wielu kosmetyków, a także leków. Nic dziwnego, o jego cennych właściwościach można mówić bez końca. Dzięki obecności flawonoidów nagietek chroni skórę.
Osoby ceniące naturalne właściwości ziół i kwiatów stosują z kolei wyciągi z kwiatów nagietka na ukąszenia owadów, oparzenia słoneczne, otarcia oraz stłuczenia.


https://portal.abczdrowie.pl/nagietek
https://zdrowie.tvn.pl/a/nagietek-wlasciwosci-lecznicze-i-kosmetyczne-jak-stosowac-nagietek-lekarski
http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/medycyna-niekonwencjonalna/nagietek-wlasciwosci-lecznicze-i-zastosowanie-w-kosmetyce_41635.html
https://www.weranda.pl/ogrody/rosliny/nagietek
http://agnieszkamaciag.pl/nagietek-lecznicza-moc/
http://zdrowie.gazeta.pl/Zdrowie/1,101460,11859625,Flawonoidy__samo_dobro_prosto_z_natury.html

Udostępnij Tweetnij
Wyłącz Adblocka, aby w pełni cieszyć się zawartością tej strony.